Meer informatie?

Meer informatie over het werk van Op Koers!, onze projecten, diensten en medewerkers?

Passantenhaven Driesluizen

Op Koers! werkt in opdracht van de gemeente Vlaardingen en de provincie Zuid-Holland aan een passantensteiger ter hoogte van de Driesluizen in Vlaardingen. Het is een gratis voorziening voor waterrecreanten die het centrum van Vlaardingen willen bezoeken met hun boot. Gesitueerd tussen de Driesluizen en de brug over de Vaart. Boten mogen hier tussen zonsopgang en zonsondergang afmeren.

Er zijn twee hoofdredenen voor het project: het beleefbaar maken van de belangrijke rol die Vlaardingen speelde in het trekvaartnetwerk in Zuid-Holland en het laagdrempelig bereikbaar maken van het centrum van Vlaardingen en in het bijzonder de Hoogstraat.

De uitvoering van dit project en de bijdrage van de Provincie maakt dat de  trekvaart weer herkenbaar wordt vanuit de stad en vanaf het water. Het herstelt de directe relatie die er was tussen de opstapplaats van de trekvaart aan het Delfseveer en de Buitenplaats van Wilhem van Ruytenburch. De aanleg van een passantenhaven zorgt voor herkenbaarheid en refereert aan de historische plek van de opstapplaats. Dat geldt ook voor de buitenplaats (woning en tuinen) van Wilhem van Ruytenburch, ambachtsheer van Vlaardingen. De ambachtsheer koos nadrukkelijk voor deze plek voor zijn woning dicht bij de opstapplaats van de trekvaart bij het Delftseveer omdat hij van hieruit zich prima kon verplaatsen.

Het plan van aanpak voor deze voorziening stamt uit 2014, pas recent is bekend geworden dat het plan ook uitgevoerd kan worden, met het vaarseizoen van 2017 als start. Intussen zijn een aantal zaken aangepast t.o.v. de eerste plannen, zo wordt het geen voorziening met vingerpieren, maar een langssteiger. Het oorspronkelijke plan kunt u downloaden: 141111pd-pva-passantenhaven-driesluizen

140408pd-driesluizen-plattegrond-01